de geschiedenis van de familie Wolf(f)

 

Door zijn timmerwerk bij de vele boerenklanten hoorde Hendrik Odink veel en schreef het direct op, zoals volkswijsheden, raadseltjes en (kinder)rijmpjes. Met een stompje potlood of vulpen op kleine vodjes papier op oude enveloppen, op de achterkant van oude brieven, op afgescheurde stukjes kartonpapier van een spijkerzak, of zelfs op afvalstukjes van een plankje. Hij bewaarde alles in zijn werkkamer, die niemand mocht opruimen of schoonmaken. Zelfs zijn vrouw Riek niet.

Enige jaren na het overlijden van Hendrik ruimde dochter Nelly, in een voorjaars-schoonmaak-drift, alles van haar vader op en zette vele vuilniszakken in de Hemstea aan de straat. Toevallig rijdend door die straat besloot ik, met instemming van Nelly, deze zakken op te laten halen. Na enige omzwervingen en enige jaren later werden deze zakken bezorgd bij het toenmalige Staring Instituut (thans ECAL) te Doetinchem. Daar hebben de heer Lex Schaars en vooral mevrouw Anita Kamperman zorg gedragen voor het toegankelijk maken van het materiaal. Zonder dat het ook maar enigszins de bedoeling was, ben ik getuige geweest van zowel het ontstaan van (een deel van) de teksten als het ‘redden’ ervan. En dan heeft Ben Tragter me ook nog gevraagd om als familielid en direct betrokkene mee te doen met het samenstellen van dit boek. Daar kun je geen ‘nee’ op zeggen. Ten huize van Ben Tragter hebben we met vele anderen regelmatig vergaderd om uiteindelijk dit boek tot stand te brengen.

Het doet mij deugd dat de Historische Vereniging Borculo en de Historische Kringen van Eibergen en Neede het op zich genomen hebben om dit boek uit te geven. Ik wens hun leden dan ook veel plezier bij het lezen van dit boek.

Zutphen, 12 juni 2016

Gerrit Odink


 

Hendrik Odink

Kijkjes in het oude Berkelland  1893 - 1973

Liefdeslied Leni Immink

Kruisdijk 14b  |  7122 JX Aalten  |  Tel: (0543) 466342  |  Fax: (0543) 466360  |  e-mail [email protected]