de geschiedenis van de familie Wolf(f)

 

Kruisdijk 14b  |  7122 JX Aalten  |  Tel: (0543) 466342  |  Fax: (0543) 466360  |  e-mail [email protected]

Dorp zonder zwaluwengewelf bundelt, in vijf boeken, de verhaallijnen van twee verwante Achterhoekse boerenfamilies. Ze woonden tegenover elkaar aan de Dorpsstraat in ganzendorp Gelselaar, maar zijn zeer uiteenlopende wegen gegaan.


Twee overzijden.

Arend J. Heideman schreef dit vijftal boeken als vervolg op een aanstekelijke vertelling van een eeuw geleden. Meester H.W. Heuvel, bekend van de klassieker ‘Oud-Achterhoeksch Boerenleven’, legde de voorgeschiedenis vast. Hij portretteerde zaadhandelaar, boer en buurman Jan Harmen Kolkman ondanks een groot verschil van inzicht als ‘Een aantrekkelijk type van Achterhoeksche vroomheid’.

Hoe ging het verder? vroeg Heideman zich af. In het spoor van Heuvel richtte hij zich ook op de overzijde. Zo verbreedde hij zijn studie met de geschiedenis van de laatste boer (en schatbewaarder) van het dorp, een tegenhanger. Ook vervlocht hij er zijn en Heuvel’s geliefde vogel in.


Arend J. Heideman was dagbladjournalist. Naast dit werk publiceerde hij historische en cultuurhistorische boeken, waarvoor hij veel onderzoek verrichtte en veel waardering oogstte. Zoals ‘Bentheimer putten; Van levensbron tot tuindecoratie’, ‘Willem Sluiter anno nu; De kleine leeuwerik’ en ‘De Graafschapper; Van ideaal tot kruidenierswaar’. In 2016 won hij als eerste de erfgoedprijs van de gemeente Berkelland.

 

Dorp zonder zwaluwengewelf

De verhaallijnen van twee verwante Achterhoekse boerenfamilies