de geschiedenis van de familie Wolf(f)

 

Kruisdijk 14b  |  7122 JX Aalten  |  Tel: (0543) 466342  |  Fax: (0543) 466360  |  e-mail [email protected]

Dit boek brengt een serie verhalen van gewone Vietnamezen die geluk zoeken in de stroom van het leven en die ik ontmoette tijdens mijn verblijf na twintig jaar in Vietnam. Elke boom heeft zijn eigen bladeren en elk huis zijn eigen verhaal. Het dagelijks leven is feitelijk de natuurlijke kracht en de basis van de samenleving. De mensen die ik sprak delen allemaal dezelfde gemeenschappelijke wens: een betere toekomst voor zichzelf en vooral voor hun kinderen. Niet iedereen heeft de kans om deze wens volledig waar te maken, maar allen worden gedreven door dezelfde ambitie en koesteren dezelfde hoop dat ‘hard werk terugbetaalt’.

Niemand vraagt erom geboren te worden en er zit weinig anders op dan dit voldongen feit te accepteren en vervolgens is het hard werken en doorzetten om te overleven. Soms vrolijk, soms verdrietig, soms boos en depressief, maar iedereen moet dit lot aanvaarden in de hoop, dat er iets beters zal komen. Dit is de mysterieuze kracht van het menselijk wezen. En Moeder Natuur heeft de gewone mensen geholpen om moeilijkheden te overwinnen en geeft steeds weer de energie en hoop om door te gaan – ondanks de vaak bittere armoede.

Na decennia van oorlogsgeweld en verwoestingen en een strak communistisch regime aan het einde van de jaren zeventig en begin jaren tachtig, heeft Vietnam wonderbaarlijke hervormingen doorgemaakt, waardoor het land geleidelijk van gezicht veranderde. Van een van de armste landen ter wereld is het nu, dankzij de sterk toenemende economie van de laatste 25 jaar, uitgegroeid tot een van de snelst opkomende ontwikkelingslanden.

De regering volgt niet langer de ideologie van de ‘ijzeren rijstkom’ voor iedereen. De zekerheid van levenslang werk is verdwenen, de economie moet met spoed vooruit. Het land werkt aan een betere toekomst voor zijn mensen en sluit zich aan, zoals veel andere arme landen, bij de race naar de welvaart. In Vietnam lijkt iedereen in de ban van de wervelwind rondom de geldpijlers van de markteconomie. Maar het is een weg met veel obstakels, met veel gelukkigen, maar ook zeer veel minder gelukkigen – met winnaars en verliezers, rijken en armen.

 

Hoop

het leven van alledag in Vietnam