de geschiedenis van de familie Wolf(f)

 

Kruisdijk 14b  |  7122 JX Aalten  |  Tel: (0543) 466342  |  Fax: (0543) 466360  |  e-mail [email protected]


Op vrijdag 26 april 2019 is in de oude dorpskerk van Aerdt een nieuw en uniek boek over de Liemers gepresenteerd. Het is een ambitieus project waaraan dertien auteurs uit de streek én uit de academische wereld hebben bijgedragen.

Het boek beschrijft de vele aspecten van deze uitzonderlijke regio.

Van wat onder de grond (archeologie) bewaard is gebleven tot aan de kerkelijke kunstschatten. Van de ‘tongval van de streek’ tot de neogotische kerken. Van rivieren, dijken en heuvels tot aan de klei in het oosten en westen van de Liemers.

Het brengt de geschiedenis van enerzijds de Kleefse gebieden – later in handen van Pruisen – in beeld en anderzijds de geschiedenis van de oostelijke Liemers die onder de Republiek der Zeven Provinciën viel en tot het graafschap Bergh behoorde.

Het beschrijft de geschiedenis van een katholieke bevolking en een protestantse bovenlaag. Maar ook: hoe de Liemers na 1816 ‘Nederlands’ werd. Hoe Huis Bergh in handen kwam van een Twentse textielondernemer.

Hoe de landbouw veranderde en de moderne industrie kwam. De geschiedenis van steenfabrieken en ijzergieterijen, van bedrijventerreinen langs de snelweg en de ‘nieuwe wildernis’ langs de rivieren.

Een gebied, tussen Rijn, IJssel en Oude IJssel: van Lobith tot Ulft, van Westervoort tot Megchelen, van Didam tot ’s-Heerenberg, nog geen 25 kilometer in doorsnee, maar toch met een geheel eigen identiteit. En uiteindelijk de geschiedenis van de mensen, die in dit gebied woonden en wonen.

De Liemers dus!

 

De Liemers

Land van grenzen tussen Rijn en Oude IJssel