de geschiedenis van de familie Wolf(f)

 

Kruisdijk 14b  |  7122 JX Aalten  |  Tel: (0543) 466342  |  Fax: (0543) 466360  |  e-mail [email protected]

Elke familie heeft zijn verhalen; de bekende verhalen van vroeger die doorgegeven worden, meestal verhalen om trots op te zijn of om te lachen. Maar ook verborgen verhalen die nooit echt doorverteld werden. Verhalen waar niemand het fijne van weet, die niet of maar gedeeltelijk verteld werden. Misschien omdat ze te pijnlijk waren of te beladen om erover te willen spreken.

Veel meer dan nu werd door vorige generaties gedacht, dat vergeten de beste remedie was om ergens geen last meer van te hebben.

Toch spelen ook die verhalen een rol in het leven van de opeenvolgende generaties. Dat doen ze op allerlei manieren, alleen zijn we ons daar meestal niet van bewust. En ze willen uiteindelijk tóch verteld, geweten worden.

Het volgende verhaal is er zo een.

Veel van wat er nodig was om deze geschiedenis te leren kennen was al aanwezig. Een van de personages uit dit verhaal was tijdens zijn leven al bezig geweest om feiten te verzamelen en te rangschikken; er waren veel brieven, wat foto’s en ander schriftelijk materiaal. Maar een compleet verhaal heeft hij er niet van gemaakt. Het was ook een eenzame en pijnlijke onderneming waarover hij met niemand sprak.

Er zijn nog steeds een heleboel vragen waarop geen antwoorden gevonden konden worden, maar het verhaal heeft toch voldoende kop en staart gekregen om hier te worden verteld.

 
Met de handschoen
Belevenissen van een jonge bruid in Zuid-Amerika